Laatste nieuwbericht:

Onderzoek en aanhoudingen na vondst gevaarlijke stoffen Veenendaal

Gepubliceerd: Donderdag 8 November 2018 21:38
Laatst bijgewerkt: Zaterdag 10 November 2018 12:59

VEENENDAAL - De politie heeft donderdagavond twee personen aangehouden na een incident met gevaarlijke stoffen. Ze horen bij een bestelbusje met daarin vaten met vloeistoffen. Het busje staat op de Voorpoort, die straat is als gevolg van het incident afgesloten. Ook op het Prins Willem Alexanderpark in Veenendaal wordt momenteel onderzoek verricht.

Het begon allemaal met een melding om 18.50 uur. Brandweer Renswoude werd opgeroepen voor een incident met gevaarlijke stoffen op de Voorpoort. De brandweer is daar ter plekke gegaan, net als de de adviseur gevaarlijke stoffen. Ter plekke is meteen een onderzoek gestart en brandweerlieden gekleed in chemiepakken zijn bezig met het verrichten van metingen.

Het gaat om een bestelbusje met daarin vaten met gevaarlijke stoffen. Twee mannen waren bij het busje. Die zijn aanvankelijk staande gehouden, maar later door de politie aangehouden.

Eerste onderzoek heeft de politie geleerd dat het busje vermoedelijk enkele dagen geparkeerd heeft gestaan op het Prins Willem Alexanderpark. De brandweer van Veenendaal is daar naar toe gegaan om te kijken of daar wellicht sprake is van lekkage van giftige stoffen.

Op het PWA Park is de parkeerplaats volledig afgesloten. Een van de geparkeerde auto's is daar verplaatst. Die lijkt er volgens omstanders niets mee te maken te hebben, maar op de plek waar die auto stond is duidelijk een vloeistof te zien. Een tweede voertuig van de brandweer is inmiddels ook ter plekke.

De verdachten op de Voorpoort zijn aangehouden, maar kunnen vooralsnog niet vervoerd worden. Wellicht zijn zij ook besmet met de gevaarlijke stof en daardoor kunnen de hulpverleners hen niet vervoeren.

De hulpdiensten zijn op beide locaties nog druk met onderzoek en met het reinigen van de parkeerplaats op het PWA Park. Inmiddels is een van de verdachten door de politie meegenomen.

Als chemische stoffen een bedreiging voor de omgeving vormen, komt de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen ter plaatse, kortweg het LFO. Dat gebeurt hoofdzakelijk bij het aantreffen en ontmantelen van drugslaboratoria van synthetische drugs zoals XTC of amfetamine. Het LFO handelt ook bij incidenten waarbij chemische stoffen betrokken zijn. Wordt er chemisch afval gedumpt in Nederland, dan zorgt het LFO voor ondersteuning.

Na grondig onderzoek blijkt de inhoud van de vaten voorzien te zijn van diesel dat wellicht van diefstal afkomstig is. De recherche heeft het onderzoek in behandeling en roept de hulp in van getuigen of mensen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van de dieseldiefstal. Heeft u informatie laat het ons dan weten via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Kaart