Laatste nieuwbericht:

4 augustus 'Dag van de oude brandweerwagen in Doorn'

Gepubliceerd: Woensdag 25 Juli 2018 13:08
Laatst bijgewerkt: Woensdag 25 Juli 2018 13:08

DOORN - Om Doorn ook tijdens de vakantieperiode levendig te maken, houdt de brandweervereniging op zaterdag 4 augustus een bijzondere tentoonstelling van ongeveer veertig brandweerauto's, uit binnen- en buitenland. De auto's worden niet meer gebruikt en zijn historisch erfgoed van verschillende brandweerkorpsen, musea en soms in particulier bezit. De auto's kunnen uitgebreid bewonderd worden en bezoekers kunnen volop vragen stellen aan de enthousiaste vrijwilligers.

De aanleiding voor het idee van deze dag is de plaatselijk beroemde 'Brandweer-Opel-Blitz' plús de behoefte aan een bruisend evenement. ,,Toen wij nog 'brandweer Doorn' waren, stond die Opel hier beneden", vertelt brandweercommandant Gerrit Hardeman. ,,De vraag was toen wat we ermee konden doen. We konden de auto zelf niet onderbrengen bij de brandweervereniging en hebben uiteindelijk zelf een stichting opgericht, waar de Opel nu is ondergebracht."

Toen de brandweer 75 jaar bestond, was er ook een optocht van oude brandweerauto's. Daar was heel veel belangstelling voor.,,De laatste jaren gebeurt er niet meer zoveel qua evenementen in Doorn", vindt Hardeman. Vroeger hadden we muziekfeesten op het Kampwegplein, de Sinterklaasintocht, Koningsdag en de wielerronde de 8 van Doorn. Gelukkig komt daar nu weer verandering in. Je moet je dorpshart levendig houden, vind ik." Op 4 augustus verandert het plein op de Kampweg in een brandweerplein. De winkelstraat wordt afgesloten om de brandweerwagens op te stellen.

Een leuke bijkomstigheid is dat de vakantieparken op de Utrechtse Heuvelrug volop bezet zijn en het voor de Doornse ondernemers een ideale gelegenheid is om veel toeristen te verwelkomen. ,,Voorheen was het vaak een probleem om de Kampweg af te sluiten omdat niet alle ondernemers dat konden waarderen", vertelt Hardeman. ,,Nu vinden ze het juist erg leuk en zijn er veel die een kraam voor hun winkel gaan neerzetten en hun medewerking verlenen. We zijn daar erg blij mee. We willen weer terug naar het 'dorpse' wat we altijd hadden, en we met elkaar een evenement neerzetten. Dat doen wij nu op 4 augustus en daarna is er op 22 september weer een evenement in Doorn. Zo gaat het weer leven in het dorp." Vanuit de gemeente en van de Stichting Doorns Belang is subsidie ontvangen om dit te kunnen organiseren.

ACTIVITEITEN
Alle brandweerauto's komen rond 10.00 uur binnen en worden kriskras opgesteld op de Kampweg, zodat mensen er omheen kunnen lopen om de auto's goed kunnen bekijken en allerlei vragen kunnen stellen. Er komt een stoomspuit uit Gorinchem en we zetten onze eigen handpomp op een plateau zodat jong en oud er zelf mee kan spuiten. Bovendien zijn er in 1927 zeven Ahrens-Foxen gebouwd, dat zijn unieke brandweermotorspuiten. Het is ons gelukt om er vier hier te krijgen."

Kaart